‘Dat is écht iets voor mijn baas!’

Regelmatig vertel ik vrienden en kennissen over PMTrainingen. Over leiderschap en hoe dat er volgens mij uit zou moeten zien. Meestal geef ik ook voorbeelden van de training en coaching die ik geef, en hoe dat daar in terug komt.

 

Wat me opvalt is dat ik in veel van die gesprekken de ander hoor zeggen: “oh, dat is écht iets voor mijn baas, die kan wel een cursus gebruiken…” Om vervolgens een verhaal af te steken hoe hun manager veel te veel op de centen zit, geen oog heeft voor de medewerkers en ze totaal niet begrijpt.

 

Niet alleen in mijn omgeving, waar mensen vooral werkzaam zijn in het onderwijs en de zorg, maar ook in de commerciële wereld speelt dit thema, getuige het artikel in de Volkskrant, waarin een Vlaamse presentatrice klaagt over het gebrek aan complimentjes van haar baas.

 

Is het echt zo droevig gesteld met onze managers? Het zou kunnen. In dat geval is de vraag die ik mezelf laatst stelde: hoe krijgen we dan die managers zo ver dat ze zich hiervan bewust worden en zichzelf willen verbeteren?

 

Ik weet het niet. Iets doet mij vermoeden dat een baas die weinig oog heeft voor wat er om hem heen gebeurt, niet zo open zal staan voor reflectie op wat hij denkt, voelt en doet. En ik denk dat mijn gesprekspartner het ook niet op prijs zal stellen als ik contact zoek met die baas, om hem eens fijntjes te wijzen op wat medewerkers allemaal van hem vinden, en wat ie beter moet doen.

 

Wat moet ik dan doen? De folder over PMTrainingen aan mijn kennis meegeven, of de brochure over de training die precies hier over gaat? En dan vragen om die een keer achteloos in de personeelskamer of op het kantoor van de manager neer te leggen? Of zal ik onder het mom van acquisitie een keer ‘toevallig’ bellen met de organisatie, om mijn producten aan te prijzen? Zou dat de weg zijn?

 

Ik ben er nog niet uit.

 

Maar het fascineert me wel, want als het echt zo is als ik om me heen hoor, zijn er kansen om mensen te helpen hun werk krachtiger en met meer ontspanning te laten doen. En daarmee een betere leidinggevende te zijn voor de organisatie, de medewerkers en niet in de laatste plaats, zichzelf.

 

Ik ga er nog maar ’s verder op broeden, denk ik. En intussen ben ik benieuwd naar ideeën, ervaringen of tips van anderen. Heb jij die? Laat die dan onderaan dit bercht achter!

 

Ik ga de deelnemers van de Proeverij morgen er ook ’s naar vragen, wie weet wat dat oplevert!

Nog geen reacties

Geef een reactie