Boeken

Er is ontzettend veel geschreven over leidinggeven, verandermanagement, strategisch management, samenwerking en wie weet wat nog meer. Maar de leukste boeken vind ik zelf eigenlijk de boeken die een andere kant belichten van wat we in alle literatuur tegenkomen. Daarom hieronder een paar van mijn eigen favorieten, die me geholpen hebben om steeds weer te bedenken wat de kern is van wat wij te doen hebben en hoe we daar zo dicht mogelijk bij kunnen blijven. Soms wetenschappelijk, soms semi-wetenschappelijk en soms helemaal niet wetenschappelijk, maar allemaal zeer de moeite waard om te lezen.

 

1) Eckart’s notes, door Eckart Wintzen

Een boek dat ik in één ruk heb uitgelezen. Ontzettend grappig, herkenbaar en raak geschreven. De formule die Wintzen hanteert is terug te zien bij verschillende succesvolle organsaties, o.a. in de gezondheidszorg.

 

Over het boek en de auteur:

De ondernemer Eckart Wintzen vertelt in ‘Eckart’s notes’ vol humor en zelfspot over de succesformule, waarmee hij zijn BSO/Origin liet groeien van onverwacht eenmansbedrijf tot ongekende multinational. Een grappig boek, met diepgang. Het staat vol met ideeën en ‘gouden tips’ en is geschreven voor iedereen die met management te maken heeft: ondernemers, managers, studenten en docenten, hun thuisfront en natuurlijk ook iedereen die gemanaged wordt.

 

Eckart Wintzen (1939-2008) was een van de meest spirituele, creatieve en onorthodoxe ondernemers van Nederland. Tien jaar na dato gaf Eckart het geheim prijs van de succesformule waarmee hij ‘zijn’ BSO van eenmansbedrijf tot multinational met 10.000 medewerkers liet groeien.

Het boek is o.a. verkrijgbaar op Managementboek of bol.com.

 

2) Verdraaide Organisaties, door Wouter Zwart

Heeft mij geholpen om de focus weer terug te brengen naar de kern van wat een organsatie moet doen. Waartoe is de organisatie ‘op aard’? Wat is de diepste missie en staat die centraal in alle processen binnen de organisatie? Een makkelijk leesbaar boek, waarin ook de functie en verantwoordelijkheid van het management ter sprake komt.

 

Over het boek en de auteur:

Organisaties zijn “verdraaid” als de natuurlijke principes van organiseren verloren zijn gegaan onder een lawine van on-natuurlijke managementlogica. Recht tegenover deze verdraaide organisaties staan de organisaties die juist excelleren. Zij houden zaken eenvoudig en dicht bij de menselijke natuur en presteren daarmee enorm veel beter. In ‘Verdraaide organisaties’ biedt Wouter Hart een nieuw houvast aan iedereen die met minder krampachtige beheersbaarheid veel betere resultaten wil halen. Het boek bevat vele herkenbare voorbeelden, indringende inzichten en een krachtig nieuw basismodel, dat hij in gesprek met Marius Buiting ontwikkelde.

 

Wouter Hart (1977) is oprichter/adviseur bij Verdraaide organisaties. Vanuit zijn creatieve, niet bedrijfskundige achtergrond onderzoekt hij de patronen onder het huidige organisatiedenken en hoe met minder beheerbaarheid veel betere prestaties kunnen worden gerealiseerd. Daarover geeft hij lezingen, workshops en trainingen.

Het boek is o.a. verkrijgbaar op Managementboek.nl of Bruna.

 

3) Fatale en vitale spiralen in de zorg, door Jaap van der Mei

Een zeer goed leesbaar en praktisch boek over waarom het klassieke procesdenken vanuit het productieproces niet werkt in de zorg, en hoe organisaties in staat zijn dit denken om te draaien en daarmee de spiraal omhoog vinden. Dit boek geeft een aantal heel concrete handvatten en oplossingen hoe je processen anders kunt inrchten (namelijk vooral niet, maar alleen op hoofdlijnen). Hoewel het boek zich met name op de zorg richt, is de denkwijze ook toepasbaar op andere werkvelden.

 

Over het boek en de auteur:

Met veel instellingen in de zorg gaat het niet goed. Daartegenover staan de ‘juweeltjes in de zorg’. Zij presteren op alle fronten juist bovengemiddeld. Maar wat veroorzaakt nu deze verschillen? Hoe maak je van een kommervolle organisatie een juweeltje? Jaap van der Mei, interim manager in de zorg, beschrijft op duidelijke wijze een verklarend model en zestien zorgeigen oplossingen.

 

Jaap van der Mei werkt als interim manager in de zorg. Hij heeft in Utrecht Diergeneeskunde gestudeerd, waarna hij als dierenarts, wetenschappelijk onderzoeker, ondernemer en organisatieadviseur actief was. Het doorgronden van organisatie- en managementvraagstukken heeft zijn belangstelling.

Het boek is verkrijgbaar op Managementboek.

 

4) Het slimme onbewuste – denken met gevoel van Ap Dijksterhuis

 

Een boek dat op een heldere en prettig geschreven manier bewust maakt van de grote rol die ons onbewuste speelt in ons leven, met name als we beslissingen nemen. Een lekker boek dat ons onbewuste de credits geeft dat het verdient!

 

Over het boek en de auteur:

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Freud zag het al als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moeten worden.

 

Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt. Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over het onbewuste, onder meer in het gezaghebbende Science. Zijn werk krijgt veel aandacht en werd meerdere malen besproken in The New York Times. Hij won verschillende wetenschappelijke prijzen, waaronder de prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association.

Het boek is o.a. verkrijgbaar op bol.com of Bruna.

Nog geen reacties

Geef een reactie