En jij? Sta jij wel eens stil?

Ik doe dingen snel. Dat wil zeggen, met name de dagelijkse, praktische dingen: afwassen, de tafel opruimen, stofzuigen, het gaat allemaal in een redelijk rap tempo. Ook als ik in de stad loop: in stevige pas naar de winkel waar ik naar toe wil. Doelgericht en direct van A naar B. De aanschaf zelf is meestal ook snel gedaan, of het nou om kleren of iets anders gaat. Mijn ‘standaard-tempo’ is bovengemiddeld snel; een genetisch cadeautje van mijn ouders, denk ik. En dan vooral van mijn moeder, wier handelingssnelheid in huis ongeëvenaard en vermaard is.

 

Ik moet zeggen dat het best handig is om dingen snel te doen: je bent minder tijd kwijt, waardoor je in minder tijd dus meer kunt doen:

 

 

Mensen die dingen snel doen, zijn vaak doelgericht, effectief en pragmatisch ingesteld. Dat levert veel op en maakt dat deze mensen ook vaak veel gedaan krijgen. Een uitstekende kwaliteit dus!

 

Maar…

Alles in hoog tempo doen heeft ook een keerzijde:

 

1) Geen oog voor de omgeving

Als je bezig bent en alles snel doet, heb je minder oog voor je omgeving. Je focus en aandacht liggen immers bij datgene wat je aan het doen bent en om dat zo snel mogelijk te doen. Hierdoor mis je dingen, die je wel zou zien als je meer aandacht zou hebben voor wat er om je heen gebeurt, met name buitenshuis. Wanneer ik bijvoorbeeld met mijn vrouw of kinderen ben, vallen hen vaak mooie dingen op die ik in m’n eentje absoluut gemist zou hebben.

 

2) Andere mensen hebben niet hetzelfde tempo

Iedereen heeft zijn eigen tempo. De mensen in je omgeving hebben dus een ander tempo dan jij. Als je hier te weinig oog voor hebt, loop je het risico dat je onbewust de ander jouw tempo oplegt, wat irritatie geeft. Kinderen zijn wat dat betreft een mooie spiegel: zo laten zij mij met hun reactie haarfijn weten wanneer ik te snel ga of te ongeduldig ben. Het enige wat ik dan kan doen, is zelf een tandje terugschakelen.

 

3) Het kost energie en levert spanning op

Snelheid kost energie. Je lichaam is in actie, wat betekent dat je hart het bloed sneller moet rondpompen, je ademhaling versnelt en spieren actief zijn. Als je voortdurend in een dergelijke staat bent, staat je lichaam dus constant onder spanning en voel je je vaak toch net een beetje gejaagd. En ook al is het geen hoge spanning, het kost wel extra energie en ontspannen kost dus ook meer moeite.

 

En dus?

En dus is een hoog tempo, waardoor je veel kan doen in weinig tijd, heel positief, maar moet je je ook bewust zijn van de keerzijde en daar aandacht aan besteden. Hoe doe je dat?

 

1) Bewust je tempo verlagen tijdens activiteiten

Als je in huis bezig bent of door de stad loopt, probeer dan eens je tempo bewust te vertragen. Door rustiger te lopen en je aandacht op de omgeving te richten heb je meer contact met de mensen en dingen om je heen, wat rust geeft. En dan zul je zien dat het ook helemaal geen probleem is dat je er 10 of 20 minuten langer over doet.

 

2) Aansluiten bij het tempo van anderen

Probeer je in contact met anderen meer bewust te zijn van jouw eigen tempo en de onrust die je daarmee kan uitstralen en oproepen bij de ander. Aansluiten bij het tempo van de ander vraagt geduld en heel bewust een ander tempo kiezen. Dat is nog wel eens een uitdaging, maar als het lukt zul je merken dat het contact groeit en meer voldoening geeft.

 

3) Structureel tijd inbouwen voor ontspanning

Omdat je lichaam regelmatig in de versnelling gaat, moet je ook actief terugschakelen. Het is een misverstand dat ontspannen vanzelf gaat. Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, is ontspannen iets dat je heel bewust en actief moet doen. Je moet er tijd voor nemen en de omstandigheden creëren waarin je kunt ontspannen. Dat betekent dat je in jouw planning ruimte moet inbouwen om te ontspannen: wandelen, lezen, niets doen, etc. Het maakt niet uit wat het is, als het maar ontspant.

 

En jij?

Hoe zit het met jou? Hoe is jouw basistempo? Ben jij iemand voor wie ontspannen van nature makkelijk gaat, of ben jij ook iemand die regelmatig in de versnelling gaat? Ben je je bewust van je eigen tempo, of ben je vaak moe zonder dat je weet hoe dat komt? Sta jij wel eens echt stil, of ben je iemand die altijd maar doorgaat? En wat levert dat je op?

 

Misschien goed om hier de komende dagen van bezinning en goede voornemens eens bij stil te staan.

 

Ik wens iedereen mooie en ontspannen feestdagen!

 

 

Tags: , , ,

En jij? Sta jij wel eens stil?

Eén reactie

  1. Mooi verhaal! Vaart maken door snelheid te minderen – klinkt onlogisch maar is o zo waar!

    24 december 2014 om 18:00 #

Geef een reactie