Lichaamstaal: versta jij wat je lichaam zegt?

li·chaams·taal (de; v(m))

communicatie d.m.v. onwillekeurige lichaamsbewegingen, niet d.m.v. het gesproken woord.

 

Dat zegt de van Dale over lichaamstaal. Het gaat dan dus over hoe wij door middel van ons lichaam communiceren met de mensen om ons heen. Dit betreft een interpersoonlijk proces tussen twee mensen, namelijk een zender en een ontvanger:

Lichaamstaal interpersoonlijkLichaamstaal wordt in diverse trainingen als uitgangspunt gebruikt om te werken aan thema’s als zelfvertrouwen, beter voor de dag komen, sollicitatiegesprekken voeren, een zelfverzekerde uitstraling hebben, een goede eerste indruk maken, etc.

Heel belangrijk en goed om je bewust van te zijn.

 

Maar je kunt lichaamstaal ook anders zien:

 

Lichaamstaal als intrapersoonlijk fenomeen

Waar ik het over wil hebben, is lichaamstaal in de betekenis van ‘de taal die je lichaam spreekt’. Dat is een intrapersoonlijk proces in jezelf, tussen jouw lichaam en je hoofd:

Lichaamstaal intrapersoonlijk

Dit is een taal die we meestal niet zo goed verstaan omdat ze die vaak zijn vergeten ons te leren. Een taal waar we ons nauwelijks bewust van zijn.

Dat is jammer, want ons lichaam heeft veel waardevols te vertellen. Als je er bij stilstaat, zul je ontdekken dat er door je lijf voortdurend signalen naar je hoofd worden gestuurd. Deze signalen geven je informatie over hoe het met je gaat, wat er gebeurt in het contact met de ander en de wereld om je heen.

 

De kunst is om deze signalen:

  1. Op te merken (wat voel ik?)
  2. Te interpreteren (wat betekent dit gevoel over mij in het hier en nu?)
  3. Constructief in te zetten (wat kan ik hiermee?)

 

Bovenstaande stappen kun je zien als het ‘vertalen’ van de signalen die je lichaam je geeft, naar praktisch bruikbare informatie. Precies zoals je dat doet bij het vertalen van een stuk tekst uit het Engels, Frans of Duits:

  1. Wat staat er?
  2. Wat betekent dat?
  3. Wat kan ik er mee?

 

Om deze vertaling te maken, moet je oefenen. Net zoals je Engels stapsgewijs hebt geleerd op school, moet je ook oefenen in ‘lichaamstaal’. Eerst woordjes leren, daarna zinnen en vervolgens hele verhalen leren lezen en schrijven. Sommige mensen hebben nog helemaal geen woorden voor wat ze voelen, anderen kunnen er wel woorden aan geven, maar weten nog onvoldoende hoe ze de informatie constructief in kunnen zetten.

 

 

Word je eigen tolk

Probeer jezelf te zien als je eigen tolk tussen je lichaam en je hoofd: jij vertaalt de signalen naar bruikbare informatie. Dit kun je doen door een aantal keer per dag stappen 1 t/m 3 te doorlopen.

Vraag je af wat je voelt (omschrijf dit zo concreet en objectief mogelijk, bijvoorbeeld ‘warm en hard in mijn buik’, of ‘tintelingen in mijn gezicht’), formuleer voor jezelf wat dat gevoel zegt over jou op dat moment en kijk hoe je deze informatie in kunt zetten ten gunste van wat je op dat moment aan het doen bent.

 

Je zult zien dat wanneer je regelmatig oefent, dit proces steeds eenvoudiger wordt en je ook steeds sneller in staat bent stil te staan bij wat je voelt en daar acties aan te verbinden die je verder helpen.

 

Veel plezier!

 

 

Wil jij je meer bewust worden van welke informatie je lichaam je te vertellen heeft, maar merk je dat je dat nog ingewikkeld vind? Schroom dan niet contact op te nemen, ik help je graag verder!

 

Lichaamstaal: versta jij wat je lichaam zegt?

Eén reactie

  1. Mooie blog weer Bas! Vreemd dat Van Dale uitgaat van onwillekeurig bewegen. Je kan toch ook willekeurig lichaamstaal laten zien? Maar je geeft het een leuke twist naar interpersoonlijk voelen. Hier nog een idee voor misschien een volgende blog. Vaak benadruk je het tekort bij mensen aan lichaamsbewustzijn en het teveel cognitief ingesteld zijn. Wellicht aardig om eens te belichten wanneer iemand juist teveel lichaamssignalen opvangt en daardoor steeds denkt dat hij ziek zal zijn of angstsignalen gaat lezen als besluit om lastigheden dan dus maar niet aan te gaan. Daarin zit natuurlijk ook de cognitieve koppeling, maar nu juist het dilemma hoe je je lijfsignalen moet interpreteren als deze juist doorgaans groot en krachtig zijn ipv verstopt achter de cognities. Goed weekend!!

    20 maart 2015 om 13:30 #

Geef een reactie